İhracata atılmak isteyen bireyler, özellikle de e-ihracat nedir? Sorusunun cevabını öğrenmek isterler. Son dönemlerde çok yaygın hale gelen bu alan, ticarete atılmak isteyenlerin dikkatlerinden kaçmıyor. İhracat ve e-ticaret kavramlarının birleştirilmesiyle ortaya çıkan bu terim, yurt dışındaki bölgelere satış yapabilmenizi ifade eder. Özellikle son dönemlerde popüler hale gelen bu ticaret şekli, e-ticaret vasıtası ile ihracat yapmayı ifade eder.
Dijital pazarlama araçlarında yaşanan gelişmeler, insanların birbirlerine daha hızlı bir şekilde ulaşmalarına yardım ediyor. Dünyanın bir yerinden başka bir yerine ürün satışı yapılabiliyor. Bu da satıcıların dış dünyaya açılmaları için büyük bir fırsat sunuyor. Geleneksel yöntemlerden çok daha farklı bir sistem olması, bu ihracat şeklinin fazlasıyla dikkat çekmesine neden oluyor.
E-ihracat Nasıl Yapılır?
Bu iş, e-ticaret siteleri veya pazaryerleri aracılığıyla yapılıyor. E-ihracat yapabilmek için ürün listeleme aşamasını yerine getirerek işe başlamalısınız. Bunun için popüler pazaryerlerini tercih edebilirsiniz.
Bunun yerine getirdikten sonra dijital pazarlama yöntemlerini kullanarak ürünlerinizi online tüketicilerin karşısına çıkarmalısınız. Satışlarınızı, mikro ihracat kurallarını göz önüne alarak yapmanız gerekir. Bu sırada ürünlerin gönderimini gerçekleştirmek için uygun bir kargo firmasıyla anlaşma yapmanız gerekmektedir.
E-ihracatın Avantajları Nelerdir?
E-ihracatın avantajları şunlardır:
- Kur dalgalanması söz konusu olduğunda bundan etkilenmezsiniz. Çünkü ödemeler, döviz üzerinden yapılır.
- Konşimento prosedürleri ve ihracat giderleri gibi işlemlere gerek kalmaz.
- Satışını yaptığınız ürünler için özel sertifika almanıza gerek yoktur.
- Ürün satışlarında geniş kitlelere ulaşmanız mümkündür.
- Sevkiyat zararları için çok fazla para ödemezsiniz.
Bunlar, e-ihracatın avantajları arasında yer alırlar.
E-ihracatın Dezavantajları Nelerdir?
E-ihracatın avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır.
Bu hizmetin dezavantajları ise şunlardır:
- İhracatta gönderdiğiniz ürünlerin 300 kilogramdan fazla olmamaları gerekir.
- 15.000 Euro’yu geçen bir satış yapamazsınız.
- Uluslararası pazaryerlerini kullanarak satış yapma zorunluluğunuz oluşur.
- İade ve değişim konusunda da özel bir çalışma sergilemek zorunda kalırsınız.
- Ödeme konusunda birtakım sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bu gibi sorunlarla nasıl baş edeceğinizi iyi bilirseniz, başarılı bir e-ihracat yapmış olursunuz.
E-ihracat Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bu tür ihracat şeklinde şahıs şirketi kurmanız yeterlidir. E-ticaretle uğraşan çok popüler platformlar vardır. Bu platformları kullanarak e-ihracat gerçekleştirebilirsiniz. Böyle platformları kullanmanız size hem lojistik konusunda hem de ödeme konusunda kolaylıklar sağlar. Devlet, böyle bir ticaretin gelişmesi için gerekli desteği sizlere sunar. Bu desteklerden mutlaka faydalanın. Böylece maliyetlerinizde ciddi bir azalma meydana gelir. İhracatın daha dengeli ve doğru bir şekilde yerine getirilebilmesi için popüler ticaret siteleri ile çalışmalısınız.
E-ihracat Yapılacak Platformlar Hangileridir?
E-ihracat sitelerini kullanarak daha kolay bir satış işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun hususta tercih edebileceğiniz çok fazla site vardır. Eğer bu sitelerden birinde mağaza açarsanız, ürünleriniz yurt dışında sergilenmeye başlayacaktır. Amazon, Asos, Etsy, eBay, Wish, Ozon, AliExpress ve Joom gibi platformlarda kendinize mağaza açabilirsiniz.
E-ihracat Yapmanın Şartları Nelerdir?
Bu tür ihracat şekillerinde uymanız gereken bazı kurallar vardır. Mikro ihracat olarak belirlenen bu kuralları bilmek zorundasınız. Bu yöntem sayesinde satıcılara doğrudan bir satış yapabilirsiniz. Fakat bu yöntemde fiyat ve kilogram kriterlerine dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi hale e-ticaret yapabilmeniz mümkün değildir.
E-ihracat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
E-ihracat içi gerekli belgeler çok fazla değildir. Bu yönden rahat bir ticaret yapma şansınız olacaktır. İşe başlamak için ilk almanız gereken belge Elektronik Ticaret Gümrük Beyanıdır. Bu beyanı almadığınız takdirde işinize başlayamazsınız. Sonraki süreçlerde taşıyıcı firmalarla çalışıldığı için bu firmaların da istedikleri belgeleri hazırlamanız gerekiyor. İhracat bilgi formu, imza sirküleri fotokopisi, Türkçe ve İngilizce fatura, dolaylı temsil yetki belgesi ve çeki listesi gereklidir.