Web sitelerini, arama motorlarında sıralama yapmak amacı yapılan çalışmaların tümü, seo nedir? Sorusuna verilebilecek en güzel cevaptır. SEO, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelen Search Engine Optimization cümlesinin kısaltmasıdır. Web siteleri için Google gibi arama motorlarının üst sıralarda yer alması önemlidir.
Bu sayede web sitesinin organik ziyaretçi sayısı artırılabilir. Bu işlem SEO ile yapılır. SEO işlemini tam anlamı ile yerine getirebilmek için arama motorlarının algoritmasını bilmek gerekir. Aynı zamanda, internet kullanıcılarının ilgili olduğu alanların iyi analiz edilmesi, web sitesi içeriklerinde anahtar kelimelerin doğru konumlandırılması gerekir.
Seo Uzmanı Nedir?
Web sitelerinin arama motorlarına optimizasyonunu sağlayarak, arama motorlarında arzulanan düzeyde sıralamada yer almasını sağlayan, aynı zamanda web sitesinin trafiğini yöneten seo çalışmalarını gerçekleştiren kişilere seo uzmanı denir.
Seo Neden Gereklidir?
Web sitelerini arama motorlarında üst sıralara taşımak, SEO’nun amaçları arasından yer alır. Bu sayede arama motorlarında üst sıralara yerleşen web sitesinin, benzer web sitelerinden daha fazla ziyaretçi alması sağlanır.
SEO uzmanı;
Sitenin genel yapısını inceler.
- Sitenin içeriklerini inceler, aksaklıklar varsa revize eder, içerik önerilerinde bulunur.
- Web sitesinin arama motorlarına uyumluluğunu sağlar, bu yönde öneriler geliştirir.
- Arama motorunda web sitesinin üst sıralara yerleşmesini sağlayacak anahtar kelime analizleri yapar.
- Benzer özelliklere sahip rakip firmaların davranışlarının analizlerini yapar.
- Web sitesi dışında stratejilerin geliştirmesine katkı sağlar.
- SEO raporlarının hazırlanmasını gerçekleştirir.
Bütün bunları yaparken, aldatıcı bilgilerden kaçınır, organik yollardan çalışmalarını yapar.
Seo Arama Motoru Optimizasyonunu Nasıl Sağlar?
Web sitesinin arama motorlarına optimizasyonunu sağlayabilmek için, arama motorlarının mantığını kavramak gerekir. Arama motorları, aranan kelimenin bulunduğu metinleri, video ve resimleri tarayarak, en alakalı olanları üst sıraya yerleştirir. Bunun için veritabanında bulunan verileri kütüphanesinde saklar. Ziyaretçi arama yaptığında, arama yaptığı içeriğin bulunduğu sayfaları alt alta sıralanmış olarak görür.
Seo İçin Anahtar Kelime Neden Önemlidir?
SEO öncelikle potansiyel müşteriyi tanımalı, web sitesinin ziyaretçilerini analiz etmelidir. Potansiyel müşteri arama motorunda, ne tür arama yapıyor, arama için hangi kelimeleri kullanıyor, SEO tarafından analiz edilir. Web sitesi içeriklerinde bu anahtar kelimeleri kullanılarak, daha fazla görünürlük sağlanır.
Seo Performans Ölçümü Nasıl Yapılır?
Web sitesinin organik açıdan performansını görmek için en iyi araçlardan biri Google Analytics’tir. Performansın verilerine göre SEO çalışmalarının doğruluğu test edilmiş olur.
Google Analytics’te elde edilebilecek veriler;
- Kanal gruplaması ile organik web trafiğinin yönlendirme trafiği, organik ücretli arama, sosyal medya, e-posta pazarlaması gibi diğer kanallarla oranla performansı ölçülür.
- Ortalama konum ile SERP’de web sitesinin süreç içinde ki ortalama sıralaması ölçülür.
- Tıklanma oranı ile tıklanma sayısını ve tıklanma süresi ölçülür.
- Dönüşümler ile diğer kanallara göre dönüşüm trafiği ölçülür.
- Davranış ile ziyaretçilerin web sitesinde kalma süreleri ölçülür.
Bu sayede optimizasyonun ne kadar başarılı olduğu tespit edilir. SEO çalışması arzulanan düzeyde gerçekleşmediyse, revizyonlar yapılır.
Seo Uzmanı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
SEO uzmanı seçimi, web sitesini arama motorlarında organik olarak üst sıraya taşımak isteyenler için önemlidir. SEO uzmanı konusunda deneyimli, yeterli iş tecrübesine sahip olmalıdır. SEO seçiminde referansları dikkate alınmalı, çalışmaları mümkünse yerinde görülmelidir. SEO uzmanının organik çalışmalar yapması istenmeli, bu sayede web sitesi uzun süre arama motorlarında üst sırada yer alır. SEO çalışmasının mobil uyumlu olması avantajlar sağlar.
Seo’nun Çalışmalarında Nelerden Kaçınmalıdır?
Seo çalışmasında otomatik olarak oluşturulan içeriklerin kullanılmasından kaçınılmalı, özgün içeriklere yer verilmelidir. Otomatik bağlantı ağları ve köprü sayfalar kullanılmamalıdır. Bu gerek web sitesinin gerekse ilgili firmanın güvenirliğini sarsan davranışlar olarak görülür.
Benzer şekilde web sitesinin ziyaretçilerine alakasız içerikler göstermekte olumsuz etkiler yaratır. SEO çalışmalarının organik olmalıdır. Arama motoru kriterlerine uygun çalışmalar yapılmalıdır. Bu sayede arzulanan seo hizmeti alınmış olunur.